ultima thule wim de wulf figurentheater

Op vrijdag 29 juli 2016 overleed acteur, auteur, regisseur en muzikant Wim De Wulf. Hij was artistiek leider van vertel- en figurentheater Ultima Thule.

Wim De Wulf begon zijn carrière in de jaren 80 als acteur bij NTG en Mannen van de Dam. Later ging hij zelf schrijven en regisseren, ook buiten het theater. Twaalf jaar lang coachte hij Kommil Foo, en ook Michael Van Peel en Kapitein Winokio stond hij bij als regisseur en liedjesschrijver. Hoge ogen gooide De Wulf vooral als artistiek leider van figurentheatergezelschap Ultima Thule. Vanaf 2001 haalde hij daar de poppen uit de kast en ging hij ook voor volwassenen roerende levensverhalen vertellen. Die kunde beheerste zijn pen als geen ander: met kleine anekdotes de grote wensen van kleine mensen schetsen in een veranderende wereld.

Wim De Wulf heeft de laatste jaren als artistiek leider van Ultima Thule met zijn teksten en regies al bewezen dat hij uitstekend en aanstekelijk verteltheater kan maken. Ultima Thule is met hem uitgegroeid tot een figurentheater voor (jong)volwassenen, dat groots vertelt en krachtig universele thema’s in verhalen over kleine mensen verbeeldt. (Gomaartrilogie, Door de bomen het bos….) De taal bonkt, de muziek klinkt luid, de poppen zijn expressief, bijna expressionistisch, het decor bestaat uit losse, meestal houten elementen die door verplaatsingen en verschuivingen een locatie suggereren. De poppenmanipulatoren verzorgen niet alleen de stemmen en de bewegingen van de poppen, ze spelen zelf ook mee, als een verlengstuk van de personages en als vertellers.
(bron: Etcetera 05/02/2014)

Wij zijn immens dankbaar om wat Wim betekende voor Ultima Thule. Hij blijft voor ons voor altijd de taalkunstenaar en muzikant in hart en nieren. Op sublieme wijze vertelde hij het verhaal van de kleine mens, in een rauwe, sappige taal, die uitblonk in poëzie.
Een taal die beweegt en ontroert –  en die dat voor altijd zal blijven doen.
We zullen je ongelooflijk missen, Wim. Niet alleen als collega, auteur, acteur, regisseur, maar vooral als de warme en geëngageerde mens die je was.
We dragen je mee in ons hart en betuigen ons medeleven aan familie en vrienden.
(Ultima Thule)

MEER

Bronnen: De Standaard, Ultima Thule, Etcetera