alibi collectief pat van hemelrijck theater aan zee revue jubileum tentoonstelling

Al veertig jaar maakt Pat Van Hemelrijck theater met voorwerpen, decors en mechaniekjes. In 1991 richtte hij Het Alibi Collectief op. Deze 25ste verjaardag wordt gevierd met een revue voorstelling, een geanimeerde overzichtstentoonstelling en een Sjoemelage.

Wij bereikten enigszins en stoemelings de pensioengerechte leeftijd en werpen achteloos een blik over de schouder. En ? Wel,… het is goed geweest. En hoog tijd wellicht om iets nieuw te beginnen. Maar eerst moet er gefeest, gearchiveerd en doorgegeven worden.
Pat Van Hemelrijck

Revue 'Hip Hip Flavoria'

Een kwarteeuw archief van om en bij de vijftig voorstellingen, installaties, samenwerkingen, animaties en tentoonstellingen wordt in een revueformule gegoten. Dat leek Pat Van Hemelrijck en geestesgenoten de beste vorm om de 25-jarige werking samen te vatten. Alibi Collectief distilleert spel, video, beeld en muziek uit hun vorige werk en gaat op zoek naar het grotere geheel. Een retrospectieve voorstelling, met een stevige liveband o.l.v. Geert Waegeman en dagelijks wisselende gastacteurs en -muzikanten. Hip Hip Flavoria ging in première op Theater Aan Zee en speelt er nog tot en met 6 augustus 2016.

Tijdens de revue merk je ook al gauw de artistieke affiniteiten op met de groteske speelstijl van Toneelgroep Ceremonia (nu het KIP) en de fysieke clownerieën van Ensemble Leporello: twee tijdgenoten die bij de laatste subsidieronde aan de verkeerde kant van de meetlat belandden en vermoedelijk eveneens de boeken zullen toedoen. Staat in deze revue zowaar de eindstrijd van een generatie theatergoeroes op het spel?
Filip Tielens, Cutting Edge

Expo

Alibi Collectief beschikt inmiddels over een uitgestrekt arsenaal, kunstwerken, decors en installaties. Enkele voorstellingen zijn tot installaties herwerkt (Patstelling, Slak, La Malle d’Ostende, Pedalurgie…) en onthullen automatisch hun verhaal. Andere constructies kunnen wij dan weer met spelers bemannen die deze plastische creaties op hun beurt weer tot levende voorstellingen maken. Tussen de kunstwerken door zijn er live-interventies. Een gids, kleine concerten, improvisaties of repetities …

Sjoemelage

Een Sjoemelage is een artistiek, cultureel event dat een interessante openbare ruimte op een ludieke manier in de kijker zet. Een reizend festival en een feestformule met als doel deelgenoten en hun artistieke werk te vergaren om er dan gezamenlijk mee naar buiten te treden. In Brussel is dat momenteel hoofdzakelijk de Kanaalzone. Alibi Collectief organiseerde hier Sjoemelages in samenwerking met alle mogelijke instanties en organisaties die deze boodschap willen delen. Deze zomer vindt de Sjoemelage plaats van 16 tot 18 september.

Alle info op de website van Alibi Collectief

Alibi Collectief?

Al veertig jaar maakt Pat Van Hemelrijck (° Asse, 1952), oprichter en bezieler van het Alibi Collectief, theater met voorwerpen, decors en mechaniekjes. In 1977 stond hij mee aan de wieg van Radeis (met ook nog Josse De Pauw en ex-Victoria-directeur Dirk Pauwels). In 1991 richtte hij het Alibi Collectief op. Hun thuishaven is Brussel, ze reizen rond in heel Vlaanderen, maar ruim een kwart van de voorstellingen vindt in het buitenland plaats. Het Alibi Collectief is pionier op het gebied van live video- en cameraprojectie op theater. Ze staan voor allerlei artistieke experimenten met alle mogelijke materialen: van een tweedehands stofzuiger tot filmprojecties en videomonitoren, teksten, muziek en uiteraard het menselijk lichaam als motor. Deze veelzijdigheid maakt het moeilijk hun theater te typeren; figurentheater, objectentheater, beeldend theater vertellen slechts een deel van het verhaal. De producties van het Alibi Collectief worden soms geduid als ‘familietheater’en dat zijn ze ook: via humor en verbeeldingskracht worden zowel jonge kinderen als volwassenen aangesproken.


MEER

  • Interview met Pat Van Hemelrijck in Uit in Oostende, 27/05/2016
  • Interview met Pat Van Hemelrijck in De Morgen, 29/07/2016
  • ’25 jaar Alibi Collectief op Thater Aan Zee. Hip hip hoera of hopeloos verouderd?’, Filip Tielens, Cutting Edge, 1/08/2016
  • 'Pat Van Hemelrijck: 40 jaar theater, 25 jaar Alibi Collectief', in: De Randkrant, sept. 2016
  • Pat Van Hemelrijck over de jaren 90. Toneelstof