rambert jubileum tentoonstelling mondelinge geschiedenis archief- en collectiezorg

Rambert Dance Company, het nationale en oudste dansgezelschap van Groot-Brittannië, viert haar negentigste verjaardag. Dat zal niet ongemerkt voorbij gaan: in juni 2016 start een jaar vol festiviteiten.

Rambert voert historisch en hedendaags dansstukken op en bouwde een gigantisch repertoire op. Om dit erfgoed op een goede manier te bewaren startte Jane Pritchard in 1982 het Rambert Archive. Sinds de verhuis naar een grotere locatie op Londen's South Bank in 2013 ijvert de archiefafdeling naar een zo toegankelijk mogelijk archief voor onderzoekers en het brede publiek. Met de hulp van Hertitage Lottery Support bouwde het o.a. een uitgebreid educatief en participatief programma uit. In november 2015 werd het Rambert Archive hiervoor beloond met een accreditatie als good practice door de Britse Archive Service.

Het feestjaar wordt afgetrapt met een grootse tentoonstelling over de geschiedenis van Rambert, met stukken uit het Rambert Archive. Daarna volgt o.a. een heropvoering na 13 jaar van Ghost Dances, een iconisch stuk van Christopher Bruce uit 1981. Met Rambert's heritage on tour start een nationaal mondelinge geschiedenis project met vrijwilligers, waarmee over de rol van het gezelschap in de evolutie van dans in Groot-Brittannië verteld zal worden.

Meer info