maurice bejart mudra contredanse

Op vrijdag 13 mei 2016 organiseert Contredanse een hele dag rond Mudra, de dansschool van Maurice Béjart (1927 - 2007), ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwe publicatie Mudra, 103 Rue Bara.

Béjart stichtte de school in Brussel in 1970. In de Mudra wilde Béjart een nieuw soort danskunstenaars vormen. Hij leerde zijn leerlingen onder andere muziekanalyse, yoga en theater. Mudra zou één van de belangrijkste vernieuwende dansopleidingen in Europa worden en bracht tal van boeiende dansvernieuwers voort, zoals Anne Teresa de Keersmaeker, Michèle-Anne de Mey, Maguy Marin, Nicole Mossoux en Pierre Droulers. De school stopte in 1988.

Dominique Genevois, zelf oud-leerling bij Mudra en voormalig danseres bij Béjarts Ballet van de XXste Eeuw, reconstrueert het achttienjarig bestaan van de school in Mudra, 103 Rue Bara. Het gebouw en het archief gingen in 1992 verloren in een brand. Daarom documenteert ze haar eigen herinneringen en die van andere oud-studenten en docenten, en legt ze deze naast andere tijdsdocumenten. Zo komt een nooit eerder uitgegeven stuk dansgeschiedenis aan het licht.

(Her)beleef de sfeer van deze bijzondere school en haal herinneringen boven op vrijdag 13 mei in La Bellone, Brussel.

Meer info over het boek Mudra, 103 Rue Bara

Lees meer over de school in het dossier 'Que reste-t-il de Mudra ? Sur les traces d'une école mythique' in Nouvelles de danse (Contredanse), april 2016