decordoek inventaris decor showtex beyne

ShowTex, het productie- en verhuurbedrijf van textiel en theaterdoeken, beschikt over een mooie collectie handgeschilderde decordoeken van de familie Beyne.

Deze kwamen in hun bezit nadat ShowTex het Nederlandse familiebedrijf 'Beyne' overnam in 2001. Deze decorfirma is opgericht door Willem Beyne in 1896. Ze maakte decors voor allerlei Nederlandse gezelschappen en nam de decors na de productie terug om ze te kunnen verhuren. ShowTex beheert nu een hondertal doeken, geschilderd tussen 1920 en 1960, vaak nog met het oorspronkelijk ontwerp erbij. Veel doeken zijn te vinden op de verhuursite van Showtex, verdeeld volgens onderwerp: stadsgezichten, landschappen, interieurs en allerlei. De doeken worden nu minder gehuurd door theatergezelschappen, maar vooral voor fotoshoots of voor videoclips als die van K3.

Een tijdje geleden werden de doeken gefotografeerd, gelabeld en beschreven. ShowTex deed dat met de hulp van Chris Van Goethem, docent aan het RITCS en expert podiumtechnieken, en Eline De Lepeleire van Het Firmament. De expertise, opgedaan tijdens de inventarisatie van de decordoeken van Circus Ronaldo, werd met ShowTex gedeeld en hielp hen goed op weg.  Ook prof. Dr. Bruno Forment (VUB), die onlangs het boek 'Zwanenzang van een illusie' publiceerde over de decordoeken van de Kortrijkse Schouwburg, adviseerde ShowTex bij deze inventarisatie. René Beyne, kleinzoon van Willem en zelf decorschilder tot 2001, deelde zoveel mogelijk informatie over de doeken.