figurentheater muziektheater theater de spiegel

Felix Van Ransbeeck, oprichter en bezieler van Theater De Spiegel is niet meer.  In 1965 timmerde hij in zijn garage een poppenkast om kinderen uit de buurt te amuseren en hij noemde zijn theater ‘De Spiegel’. Vijftig jaar later staat zijn zoon Karel aan het roer van een inmiddels professioneel gezelschap. 


Een korte geschiedenis van Theater De Spiegel

Felix Van Ransbeeck richtte Theater De Spiegel op in 1965 in de eerste instantie als familietheater in de garage van de ouderlijke woonst. Zijn vrouw Virginie Willems maakte er alle kostuums van de poppen en later ook van de spelers. Hun kinderen Alix, Jan, Bert, Frans en Karel groeiden op met het poppentheater. 
'De Spiegel' speelde zowat in alle scholen van de gemeente, Altena, St Rita, St Jozef, etc .... Toen de kinderen uit huis gingen breidde Felix het gezelschap uit tot een Kontichse vereniging. Theater De Spiegel speelde vooral op feesten van verenigingen en scholen, en af en toe voor de cultuurdienst en in parochiezalen. 
Felix droomde van een echt Kontichs Poppentheater. Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan organiseerde Felix  een belangrijke tentoonstelling over poppentheater en speelgoed in de feestzaal van de gemeenteschool. In 1990 organiseerde Theater De Spiegel opnieuw een tentoonstelling, met bezoeken voor scholen, een wedstrijd voor kinderen van Kontich en verscheidene voorstellingen in de regio. Felix kreeg in 2006 de Cultuurprijs van de gemeente Kontich. Vele prachtige voorstellingen werden door Felix verzonnen, geschreven én uitgevoerd: 'Karel en de Elegast' (1970) won de prijs voor 'Meest opmerkelijke voorstelling' tijdens het Landjuweel in Merksem. 'De Lotgevallen van Willem Jeroens' (1982) was de grootste productie van Theater De Spiegel tot dan toe, met levensgrote staafpoppen in een reusachtig decor 'de skyline van Antwerpen in 1576' en een 14-tal poppenspelers. In de jaren '90 speelde Theater De Spiegel meer en meer in cultuurcentra. 'Huizewuizewoutertje' werd zo meer dan 700 keer gespeeld door vader Fé en zoon Karel.

Jongste zoon Karel van Ransbeeck professionaliseerde intussen het gezelschap tot het Theater De Spiegel van vandaag: een reizend muziektheatergezelschap voor de allerjongsten dat de steun krijgt van de Vlaamse Gemeenschap en zo'n 360 voorstellingen per jaar speelt in binnen- en buitenland. Sinds 2012 heeft het gezelschap een vaste residentiële plek gevonden in DE Studio in Antwerpen. Klik hier voor een overzicht van de huidige werking.

Theater De Spiegel: "In 2015 vierde Theater De Spiegel zijn 50ste verjaardag. We namen deze gelegenheid te baat om met onze nieuwe tentoonstelling "De Kring-loop der dingen" terug te keren naar de 'roots' van het gezelschap. In september brachten we in bakermat Kontich hulde aan oprichter Felix Van Ransbeeck. Het was een privilege om die viering nog met hem te kunnen delen en voor heel de ploeg van Theater De Spiegel een grote eer om zijn erfenis elke dag opnieuw te mogen uitdragen."

Meer informatie over de uitvaart vindt u hier.

Het Firmament wenst familie en vrienden veel sterkte.

Bron: Theater De Spiegel