decor decordoek decorschilderen albert dubosq schouwburg kortrijk bruno forment

Nergens in Europa zijn nog zoveel oude toneeldecors bewaard als in de Schouwburg Kortrijk: 22 sets of 424 afzonderlijke decorstukken, vervaardigd tussen 1913 en 1926. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Kortrijk publiceert de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk een overzicht van deze decors. Dankzij deze inventaris kunnen er subsidieaanvragen ingediend worden voor de restauratie van de zeldzame decorstukken. Het boek Zwanenzang van een illusie: de historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk vormt bovendien de neerslag van meer dan zeven jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse bibliotheken. Bruno Forment, doctor in de theaterwetenschappen, docent aan de VUB in Brussel en artistiek directeur van barokorkest Il Fondamento, is auteur van het boek.

Aan de hand van tientallen afbeeldingen wordt de lezer rondgeleid in de wondere wereld van de illusionistische decorschilderkunst. Deze traditie ontstond in de late Renaissance en kwam pas rond de Eerste Wereldoorlog ten einde. Dankzij de Kortrijkse decors bezitten we een indrukwekkend staal van eeuwenoude, veelal verloren gegane technieken. 

De Kortrijkse decors zijn van de hand van Albert Dubosq (1863-1940). Dubosq genoot een opleiding bij vier Parijse topdecorateurs, schilderde mee aan belangrijke premières in onder meer de Munt en de Opéra Garnier, maar liet slechts één collectie decors op ware grootte na: in de Leiestad. Bruno Forment legt uit hoe theater in de jaren 1920 werd opgevoerd. Hij bespreekt daarnaast de toedracht en achtergrond van elk afzonderlijk decor: van het Palais romain (1913) voor de Comédie-Française tot en met de oriëntaalse decors voor de gastoptredens van de Opera van Gent (1921-1923).

Het boek verscheen op 1 februari en is te verkijgen bij onder andere boekhandel Theoria, Standaardboekhandel Kortrijk, Vande Wiele Brugge, Eric Tonen Antwerpen. Bestellen kan ook via info@kgokk.be (kostprijs 28 euro). 


MEER INFO