kostuum digitalisering ontsluiting (digitaal)

Meer dan 4000 kostuums en kostuumontwerpen uit de Theatercollectie van Universiteit van Amsterdam (UvA) / Stichting TIN werden recent toegevoegd aan het platform Modemuze.nl.

Het platform Modemuze verbindt en presenteert Nederlandse museale mode- en kostuumverzamelingen online. De duizenden kledingstukken en accessoires in musea vertellen verhalen over makers en dragers, over ontmoetingen en veranderingen in smaak, over verbeelding en identiteit. Deze collecties zijn echter vanwege de kwetsbaarheid van textiel niet permanent voor het publiek zichtbaar.

Via modemuze.nl is het nu mogelijk om 24/7 te dwalen, te ontdekken, te delen en te verwonderen. In samenwerking met een groeiende en actieve community biedt Modemuze gebundelde digitale mode en kostuumcollecties aan, wisselende thematische webexpo’s, inhoudelijke blogs en een overzicht van mode-en kostuum activiteiten in Nederland.

Het platform werd in april 2015 gelanceerd en is een initiatief van het Amsterdam Museum, het Centraal Museum Utrecht, het Fries Museum Leeuwarden, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis het Loo en het Rijksmuseum Amsterdam. Per 1 januari heeft Modemuze nieuwe partners: het Tassenmuseum Hendrikje, de Stichting Nationaal Museum voor Wereldculturen, het Textielmuseum en de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN). Modemuze wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSB fonds en Fonds21.beleid.

Behalve dat het gemakkelijk is om de afbeeldingen van de kostuums te delen op Facebook, Twitter, Tumblr en Pinterest, is het ook mogelijk om informatie toe te voegen over een bepaald kostuum. Op die manier hoopt Modemuze de kennis die er is over de kostuums, bij elkaar te brengen.

Bekijk de kostuums op de Website Modemuze.

Bron: tin.nl