immaterieel erfgoed

Erfgoed, alleen van vroeger? Niks van. Ook nu zetten duizenden mensen in Vlaanderen en Brussel tradities en technieken verder. Als bezieler of sympathisant, aan de zijlijn of er middenin. Vandaag lanceerden verschillende erfgoedorganisaties de campagne #ikschrijfgeschiedenis, die iedereen oproept dit te vieren. Want bewust of onbewust, dag in dag uit, schrijven we allen geschiedenis: met grote en kleine dingen die we doen en verderzetten.

De campagne #ikschrijfgeschiedenis, waar ook Het Firmament aan meewerkt, vestigt de aandacht op de rijkdom aan deze levende tradities en technieken door ‘het gewone’ in de kijker te zetten. Wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, is dat niet altijd. Verjaardagskaarsjes uitblazen, accordeon spelen, groenten kweken: iedereen schrijft geschiedenis.

Welke tradities en technieken zetten we in Vlaanderen en Brussel enthousiast verder in 2016? Daar gaat #ikschrijfgeschiedenis naar op zoek. Iedereen, jong of oud, toeschouwer, doener of sympathisant kan een foto of filmpje delen via #ikschrijfgeschiedenis of op www.ikschrijfgeschiedenis.be. Zo wil het Platform een actueel, levendig en divers beeld schetsen van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel anno 2016.

Reeds meer dan 50 personen tonen op www.ikschrijfgeschiedenis.be hoe zij gepassioneerd een traditie of techniek verderzetten. Een hedendaags danser, smid, herboriste, modeontwerpster, tatoeëerder, Indische krijgskunstenaar, schermer, zeefdrukker, reuzendrager, verteller, poppenspeler … Welke tradities en technieken zet jij enthousiast verder in 2016?


#ikschrijfgeschiedenis is een initiatief van het Platform voor Immaterieel Cultureel Erfgoed, het samenwerkingsverband rond www.immaterieelerfgoed.be. Organisatie Platform: tapis plein i.s.m. Het Firmament, LECA, ETWIE, CAG, Resonant, FARO, met steun van de Vlaamse overheid.