vlaams instituut voor archivering beeldcapsule beeld/film ontsluiting (digitaal)

Met De Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties de unieke verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen en de noodzaak aankaarten om zorg te dragen voor dit waardevolle erfgoed. Vanaf vandaag kan iedereen op www.debeeldcapsule.be die boodschap ondersteunen door maximum 5 tijdsbeelden te kiezen uit een selectie van markante filmpjes om zo een eigen beeldcapsule samen te stellen. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht. Enkele bekende Vlamingen scharen zich alvast achter het initiatief.

Zevenentwintig media- en erfgoedorganisaties waaronder de VRT, alle regionale omroepen en verschillende Vlaamse archieven en musea schaarden zich achter de oproep van VIAA om samen een lans te breken voor het audiovisueel materiaal dat in hun collecties aanwezig is. Een heel deel van dat audiovisuele materiaal is bedreigd en wacht nog op digitalisering, maar tussen het reeds beschikbare digitale materiaal maakten zij een selectie aan archiefbeelden. Daaruit maakte een ‘Raad van Wijzen’ een eerste keuze die nu op debeeldcapsule.be te vinden is. De site toont geen lijst van de grote gebeurtenissen, wel authentieke beelden van het leven in Vlaanderen uit de afgelopen eeuw. Elk fragment is markant op een heel eigen manier. Zo toont de site oude reclamefilmpjes en buurtfeesten, maar worden ook thema’s aangeraakt rond bijvoorbeeld migratie, mobiliteit en de consumptiemaatschappij.

Stem voor de tijdsbeelden van podiumkunsten & muziek! En bewaar ze voor de toekomst.

Onder de filmpjes bevinden zich vier filmpjes over onze podiumkunsten- en muziekcultuur: over de Gentse Feesten, de komst van de reuzen van straattheater Royal de Luxe naar Antwerpen in 2015, over de toekomst van het circus, met beelden van circus Zavatta, en de majorettes als onderdeel van de Vlaamse feestcultuur. Stem voor deze beelden en red ze voor de toekomst!


Iedereen kan de campagne steunen door 1 tot maximum 5 tijdsbeelden te kiezen en zijn eigen beeldcapsule samen te stellen. Enkele bekende Vlamingen waaronder Bruno De Wever, Francesca Vanthielen en Rik Torfs steunen de campagne en dienden zich aan als ‘capsonaut’. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht. Deze zal bekend worden gemaakt op 27 oktober in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur en Media, Sven Gatz.

Raadpleeg: www.debeeldcapsule.be