tentoonstelling erfgoedcel mechelen koninklijk museum voor schone kunsten antwerpen musea & erfgoed mechelen rik wouters dans

Het zotte geweld/ De dwaze maagd, één van de meest iconische beelden van Rik Wouters (en geïnspireerd op een choreografie van Isadora Duncan), vormt het middelpunt voor een wervelende thematentoonstelling  in het najaar van 2016. Musea & Erfgoed Mechelen, Het Firmament en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) slaan de handen in elkaar voor een dynamische expo waarin het Zotte Geweld de aanleiding vormt om de relatie tussen beeldende kunst, beweging en dans te onderzoeken en uit te diepen.
 
De tentoonstelling draait rond vier thema’s die elk vertrekken vanuit vragen die de sculptuur van de Mechelse kunstenaar oproept: het ethische en het esthetische dilemma, het voorstellen van beweging en het aspect dans in de kunst. Thema’s die voorheen en tot op de dag van vandaag internationale kunstenaars bezighoudt zoals Edgar Degas, Auguste Rodin, Marlene Dumas, Amedeo Mondigliani, maar ook Berlinde De Bruyckere.

De expo strekt zich tenslotte ook uit tot buiten de museummuren en brengt ‘zot geweld’ naar verschillende plaatsen in de stad. Een sterke randprogrammatie in samenwerking met partners uit verschillende disciplines toont aan dat de thema’s uit Zot Geweld/Dwaze Maagd nog steeds relevant zijn vandaag de dag.
 
Herwig Todts (KMSKA), Valérie Herremans (KMSKA), Staf Vos (Het Firmament), Hans Martens (ABK Mechelen) treden op als de curatoren binnen het tentoonstellingscomité van de dienst Musea en Erfgoed van de stad Mechelen.

PRAKTISCH
Wanneer? 26 augustus tot 11 december 2016
Waar? Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen
Meer info volgt binnenkort!