re-activering tentoonstelling amateurtheater dansschool dansvereniging toneelvereniging valorisatie
22/09/2013, Het Firmament

UiT zonder Uitlaat - Mechelen

Voor de jaarlijkse cultuurmarkt UiT zonder Uitlaat in Mechelen wou Het Firmament voor de editie in 2013 lokale dans- en toneelverenigingen eens op een andere manier in de kijker zetten. We lieten ons inspireren door een concept van tapis plein vzw en stelden een ‘Museum voor één dag’ op. De toneelgezelschappen De Moedertaal, De Dijlezonen en het Mechels Volkstoneel haalden tal van rekwisieten, trofeeën, foto’s, krantenartikels en vaandels van onder het stof. Ook het Conservatoriumballet leverde allerlei zaken aan, waaronder twee zelfgemaakte danskostuums. En dankzij de biografe van Madame Champagne konden we de balletschoentjes van deze Mechelse grande dame van het ballet tentoonstellen.

De kleine tentoonstelling haalde bij de Mechelaars verre herinneringen terug naar boven en maakte veel emoties los. De ene herkende zichzelf op een vergeelde foto, de andere herkende zijn vroegere balletlerares, moeder of buurman. Herinneringen werden opgerakeld en vrienden werden aan de mouw getrokken om ook eens te komen kijken naar dat stukje Mechels verleden.

Het ‘Museum voor één dag’ bleek een uitstekend concept om podiumkunstenerfgoed op een ludieke manier te tonen, mensen bijeen te brengen en stadsverhalen te weten te komen!