figurentheater aalst tejooter aabazjoer de bende van richaar reizend poppentheater sloef jan de wilde jan kieckens
2013, Erfgoedcel Aalst

Documentaire over het poppentheater in Aalst

Poppentheater wordt beschouwd als een belangrijke vorm van immaterieel erfgoed en is bovendien springlevend in de stad Aalst. Erfgoedcel Aalst (vandaag Erfgoedcel Denderland) nam daarom in 2013 het initiatief om een prachtige documentaire te maken: Korrozje. Over goesting in het Aalsters poppentheater. De documentairemakers gaan op stap met drie Aalsterse gezelschappen: Tejooter Aabazjoer, De Bende van Richaar en Reizend Poppentheater Sloef. Allemaal hebben ze hun eigen aanpak en publiek, maar ze delen één grote passie: de poppen en het spel.

Gaandeweg ontdekken we meer over de historiek en de traditie van het poppentheater in Aalst. We nemen ook een kijkje achter de schermen en maken van op de eerste rij de opbouw van een nieuwe voorstelling mee. Hoe worden de poppen en kostuums gemaakt? Hoe verlopen de repetities en de voorstellingen? Welke rol vervult het Aalsters dialect? En hoe zien de gezelschappen hun toekomst? Je komt het allemaal te weten in deze boeiende documentaire die je integraal kan bekijken op de website van Erfgoedcel Denderland.

Ik was er dol op om me weg te steken in het theater. Niemand zag je en daarom kon je veel brutaler zijn dan als acteur. Achter de schermen voelde ik me pas goed. Als ik optreed gewoon met mijn liedjes, speel ik ook een beetje. Maar met poppentheater mag je zo brutaal zijn als een beul. Dat vond ik als kind al tof aan poppentheater.
Jan De Wilde, naast zanger ook poppenspeler geweest bij Het Heel Klein Kunsttheater in Aalst (1964-1969), tijdens een interview op het Forum voor figurentheater (Het Firmament, 5 april 2010, Mechelen)

De documentaire werd op 1 april 2013 feestelijk gelanceerd in Mechelen op het Forum voor figurentheater, georganiseerd door Het Firmament, destijds het expertisecentrum voor figurentheatererfgoed. Op een eerdere editie van deze ontmoetingsdag (5 april 2010) waren Jan De Wilde en Jan Kieckens te gast, in de jaren 1960 de drijvende krachten achter het poppentheater ‘Het Heel Klein Kunsttheater’. Ze vertrokken destijds vanuit het concept van commedia dell’arte: improvisatie rond een grofweg geschetst stuk, met ruimte voor interactie met het publiek. Een paar jaar geleden begon het terug te kriebelen en startten ze een nieuw poppentheater in Aalst: ‘De Bende van Richaar’. Ze brengen Shakespeare, vertaald in het Aalsters en gespeeld met marionetten. Gezien de vele personages wordt niet langer geïmproviseerd maar werken ze met een opgenomen verhaal, ingesproken door Jan De Wilde.

 Lees het interview met Jan De Wilde en Jan Kieckens op het Forum voor figurentheater 2010.


Korrozje. Over goesting in het Aalsters poppentheater
Productie: Erfgoedcel Denderland
Scenario en regie: Alina Kneepkens en Noud Wynants
www.erfgoedceldenderland.be
www.debendevanrichaar.be
www.aabazjoer.be
www.sloef.be


Bekijk 'Korrozje. Over goesting in het Aalsters poppentheater'