marionet albert vermeiren marionettentheater nele figurentheater
2007, Het Firmament, Dr. Film, TBWA in opdracht van VRT (één)

Oude marionetten terug tot leven in flitsende TV-spot

Met nieuwe initiatieven en diverse samenwerkingen brengt Het Firmament verschillende doelgroepen in contact met podiumkunstenerfgoed. Dit is altijd de rode draad geweest doorheen de werking van Het Firmament, ook toen de organisatie nog toegespitst was op figurentheater. Een mooi voorbeeld was de realisatie in 2007 van een televisieclip in opdracht van de openbare omroep (VRT – één).

De kleine, houten marionetten van Albert Vermeiren hadden de eer te mogen opdraven als hoofdrolspelers in dit filmpje. Deze Gentse poppenspeler richtte in 1939 Marionettentheater Nele op. Hij was gekend voor zijn mooi uitgevoerde marionetten, maar nog meer voor zijn erg knappe en gedetailleerde decors waarin hij een verbluffende miniatuurwereld creëerde. Het geliefkoosde onderwerp van Marionettentheater Nele waren de sprookjes van ‘Duizend-en-één-nacht’. Met marionetten van nog geen 50 cm groot wekte hij de overtuigende illusie van een levend sprookjesboek. Vandaag lijkt Marionettentheater Nele een eerder traditioneel gezelschap.  Maar destijds gaf het heel wat nieuwe impulsen, voornamelijk op het gebied van scenografie.  Een aantal poppen werd ook tentoongesteld in de expo Bedverhalen in het kasteel (2008, Kasteel d’Ursel).

Dankzij de samenwerking met het communicatiebureau TBWA en het productiehuis Dr. Film kon Het Firmament deze oude marionetten terug tot leven wekken in een wel zeer actuele context. Het resultaat was een flitsende televisieclip met kostbaar figurentheatererfgoed die overal in de Vlaamse huiskamers te zien was. In de snelle montage en door de typisch filmische camerastandpunten hervinden de marionetten van de Gentse meesterpoppenmaker Albert Vermeiren hun charme van weleer op een eigentijdse manier. Het is in die dialoog tussen verleden en heden dat erfgoedwerk vandaag haar relevantie vindt. Het filmpje werd gedurende de hele kerstperiode tussen de programma’s in uitgezonden en hulde de VRT-zender één helemaal in kerstsfeer.

Credits

Realisatie: TBWA, Dr. Film, Het Firmament
Regie: Guy Goossens
Script: Vital Schippers
Productie: Ingrid Lemaire, Annemie Decorte
Decor: Kurt Rigolle
Camera: Tom Van den Abeele
Marionettenspelers: Paul Contryn, Dieter Vanoutrive, Jean-Pierre Verfaillie,Willem Verheyden