tentoonstelling rederijkerskamer archief- en collectiezorg expertisetraject selectie en waardering musea & erfgoed mechelen
27/02/2015 - 6/3/2015, Stadstentoonstelling 'Uw toren is niet af'

Mini-expo op stadstentoonstelling Uw toren is niet af

De Middeleeuwse rederijkerskamers - gilden of broederschappen die zich toelegden op lyriek en toneel - spreken al generaties lang tot de verbeelding van velen. Enkelen slaagden erin de veranderingen door de eeuwen heen in een of andere gedaante te overleven. Vandaag zijn er in Mechelen nog altijd enkele toneelverenigingen die de titel 'rederijkerskamer' dragen.

Om het Mechelse publiek kennis te laten maken met deze bijzondere traditie nodigde Het Firmament deze rederijkers uit om samen een weekje theatermuseum te maken op de stadstentoonstelling 'Uw toren is niet af'. Curator Herman Van Ingelgem selecteerde een aantal voorwerpen uit de schatten die zij vanop zolder te voorschijn haalden. Het Firmament zal de tentoongestelde objecten registreren, online vindbaar en zichtbaar maken op Archiefbank en een onderzoek starten naar de erfgoedwaarde ervan. De verenigingen worden zo gemotiveerd om op een duurzame manier om te gaan met hun archief door de erfgoed- en publiekswaarde te tonen.

Het Firmament documenteert het proces en neemt reflecties en conclusies mee op in het expertisetraject 'selectie en waardering'.


Stadstentoonstelling Uw toren is niet af
Vrijdag 27 februari tot en met vrijdag 6 maart 2015, doorlopend
Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen

Op zaterdag 28 februari fotografeert en registreert Het Firmament de tentoongestelde objecten ter plekke. Het is de eerste stap tot een uitgebreide inventaris, die ongetwijfeld van pas kan komen voor de toneelverenigingen. Iedere geïnteresseerde of nieuwsgierige ziel kan ons dan aan de mouw trekken voor meer uitleg!

Reserveren?
Hoeft niet voor deze activiteit.
Een deelname aan deze activiteit is inbegrepen bij de prijs van een tentoonstellingsticket.

De tentoonstelling is een realisatie van de Musea & Erfgoed Mechelen. Het Firmament helpt om lokale podiumkunstenverenigingen op een vernieuwende manier te betrekken.

Meer info