tone brulin theatermaker het theaterfestival amvb letterenhuis kunstenpunt erwin jans theatertekst scenografie
31/03/2018 - 21/04/2018, T-boeken, Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en Het Firmament i.s.m. Het TheaterFestival, AMVB, Letterenhuis, Kunstenpunt en Kaaitheater

Een tentoonstelling over het werk van Tone Brulin (31/03/2018 - 21/04/2018, M HKA)

Tone Brulin (artiestennaam van Antoon van den Eynde, 1926) is een unieke figuur in het Vlaamse theater. Zijn carrière strekt zich uit over zeventig jaar en ligt verspreid over vier werelddelen. Hij heeft zich laten beïnvloeden door alle belangrijke theatrale ontwikkelingen van na de Tweede Wereldoorlog. De kracht van zijn werk is niet in de eerste plaats zijn originaliteit, maar zijn openheid voor en zijn engagement met nieuwe impulsen en inzichten. Binnen de Vlaamse context is hij vaak een voorloper en een initiator geweest. Toch doet zijn naam bij een jonge generatie waarschijnlijk nauwelijks een belletje rinkelen.

Erwin Jans (T-boeken) en Het Firmament doken daarom in de archieven van Letterenhuis, Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) en Kunstenpunt. Zorgvuldig selecteerden ze knipsels, foto's, affiches en documenten die een beeld schetsen van Brulins markante carrière. Vandaag, een tijd waarin het theater opnieuw op zoek is naar zijn maatschappelijke inbedding, kan zijn pionierswerk een inspiratiebron zijn. In deze tentoonstelling ontdek je niet alleen de veelzijdigheid van Brulins werk en de veranderende tijdgeest, maar ook een diversiteit aan documentair erfgoed.

Een tentoonstelling van T-boeken, Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en Het Firmament i.s.m. AMVB, Letterenhuis, Kunstenpunt en Het TheaterFestival. Met dank aan Kaaitheater.

De tentoonstelling is een resultaat van het onderzoeksproject ‘Vergeten Vlaams Repertoire 1945 – 1980’ (onderzoeker Erwin Jans) van Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en vindt plaats in het kader van LODGERS, een samenwerking tussen M HKA, AIR Antwerpen en Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA).

Rondleidingen

Op donderdagen 5 en 12 april om 18u en zondag 15 april om 15u begeleidt Erwin Jans u bij uw bezoek aan de tentoonstelling. U komt meer te weten over de markante carrière van Tone Brulin en de totstandkoming van de tentoonstelling.  Op 12 april vindt aansluitend het performatief toonmoment van The Space Between plaats. De rondleiding is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt. Reservatie is mogelijk via aria@uantwerpen.be.


Praktisch

Wanneer? Van 31 maart t.e.m. 21 april 2018
Waar? M HKA, 6de verdieping
Prijs? Gratis

Meer info over het LODGERS-project op de website van ARIA

 

De tentoonstelling was in 2017 ook te bezichtigen tijdens Het TheaterFestival in het Kaaitheater). Op 2 september 2017 vond er de boekpresentatie van 'De waterdrager en de dorstige' plaats, een bloemlezing uit Brulins toneelteksten en het eerste boek oo de publicatiereeks over de Vlaamse theatergeschiedenis van T-boeken.

 

MEER

Lees het relaas van de zoektocht naar het versnipperd bewaarde erfgoed van en over Tone Brulin in deze Spot op Erfgoed


Scroll door het leven van Brulin, in de tijdlijn gemaakt door de Dagkrant van Het TheaterFestival