tone brulin theatermaker het theaterfestival amvb letterenhuis kunstenpunt erwin jans theatertekst scenografie
31/08/2017 - 10/09/2017, T-boeken en Het Firmament i.s.m. Het TheaterFestival, AMVB, Letterenhuis, Kunstenpunt en Kaaitheater

Een tentoonstelling over het werk van Tone Brulin (31/08/2017 - 10/09/2017, Het TheaterFestival)

Tone Brulin (artiestennaam van Antoon van den Eynde, 1926) is een unieke figuur in het Vlaamse theater. Zijn carrière strekt zich uit over zeventig jaar en ligt verspreid over vier werelddelen. Hij heeft zich laten beïnvloeden door alle belangrijke theatrale ontwikkelingen van de Tweede Wereldoorlog. De kracht van zijn werk is niet in de eerste plaats zijn originaliteit, maar zijn openheid voor en zijn engagement met nieuwe impulsen en inzichten. Binnen de Vlaamse context is hij vaak een voorloper en een initiator geweest. Toch doet zijn naam bij een jonge generatie waarschijnlijk nauwelijks een belletje rinkelen.

Erwin Jans (T-boeken) en Het Firmament doken daarom in de archieven van Letterenhuis, Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) en Kunstenpunt. Zorgvuldig selecteerden ze knipsels, foto's, affiches en documenten die een beeld schetsen van Brulins markante carrière. Vandaag, een tijd waarin het theater opnieuw op zoek is naar zijn maatschappelijke inbedding, kan zijn pionierswerk een inspiratiebron zijn. In deze tentoonstelling ontdek je niet alleen de veelzijdigheid van Brulins werk en de veranderende tijdgeest, maar ook een diversiteit aan documentair erfgoed.

De tentoonstelling is de hele periode van Het TheaterFestival te bezichtigen in het festivalcentrum (Kaaitheater). Op 2 september vindt er de boekpresentatie van 'De waterdrager en de dorstige' plaats, een bloemlezing uit Brulins toneelteksten en het eerste boek van de publicatiereeks over de Vlaamse theatergeschiedenis van T-boeken.

Wanneer? Van 31 oktober t.e.m. 10 september 2017
Waar? Kaaitheater (festivalcentrum), Brussel
Prijs? Gratis

Een tentoonstelling van T-boeken en Het Firmament i.s.m. Het TheaterFestival, AMVB, Letterenhuis, Kunstenpunt en Kaaitheater
Curator: Erwin Jans (T-boeken) m.m.v. Staf Vos (Het Firmament)


Meer info over het programma van de boekpresentatie op 2 september volgt.


Scroll door het leven van Brulin, in de tijdlijn gemaakt door de Dagkrant van Het TheaterFestival