tentoonstelling ontsluiting (digitaal) movio theater aan zee jubileum
2015-2016, TAZ i.s.m. met Het Firmament, PACKED vzw, Kunstenpunt, VIAA, de stad Oostende (dienst cultuur), de Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse overheid

Digitale ontsluiting van een festivalarchief met MOVIO

In 2016 blaast Theater aan Zee (TAZ) 20 kaarsjes uit. Dit Oostendse theaterfestival begon ooit klein, maar is ondertussen een vaste waarde geworden in Vlaanderen. De voorbije editie was een hommage aan 20 jaar TAZ met tal van activiteiten die op een speelse manier terugblikken. Eén daarvan is de online tentoonstelling ER TAZ EENS, gebouwd m.b.v. de software MOVIO. Hiermee maakt het festival haar verleden toegankelijk voor het brede publiek, maar ook voor onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten, mensen uit de podiumkunsten- en erfgoedsector, enz. Het historisch bewustzijn rond de geschiedenis van TAZ én het draagvlak van TAZ kan zo worden vergroot.

Geen heden zonder verleden, TAZ twintig jaar betekent evenzovele jaren gevuld met centrale gasten, laureaten, creaties, locaties, herinneringen. Via een online tentoonstelling brengen we die opnieuw tot leven.

ER TAZ EENS is een initiatief van TAZ in samenwerking met Het Firmament, PACKED vzw, Kunstenpunt, VIAA, de stad Oostende (dienst cultuur), de Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen en kreeg steun van de Vlaamse overheid als ontwikkelingsgericht cultureel-erfgoedproject. Ter voorbereiding van de online tentoonstelling en het jubileumjaar werd in 2014 reeds gestart met een uitgebreid voortraject.

Meer informatie over het verloop van het traject, van voorbereiding tot lancering van de webtentoonstelling, kan je lezen in het artikel 'Terugblikken op 20 jaar TAZ met een online tentoonstelling' op de website TRACKS.

 

MOVIO, een nieuwe tool voor online tentoonstellingen

MOVIO is een open source content management systeem platform dat werd ontwikkeld binnen het Europese project AthenaPlus. PACKED vzw is co-leider van het AthenaPlus-werkpakket over de ontwikkeling van creatieve applicaties voor het gebruik van culturele content in de context van onderwijs, toerisme en virtuele tentoonstellingen. MOVIO kan gebruikt worden als een eenvoudige toolkit om online en mobiele virtuele/digitale tentoonstellingen en vertellingen te creëren. Het werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in musea en andere cultureel-erfgoedinstellingen, maar kan ook gebruikt worden door andere culturele organisaties. TAZ is de eerste kunstenorganisatie in Vlaanderen en Brussel die aan de slag ging met de tool.


De tentoonstellingsstructuur van ER TAZ EENS

ER TAZ EENS

ER TAZ EENS toont een combinatie van feitelijke gegevens en meer subjectieve verhalen en anekdotes uit de geschiedenis van het theaterfestival. De digitale tentoonstelling bevat foto’s, affiches, programmabrochures, krantenartikelen, filmpjes en meer en is opgebouwd volgens volgende structuur:

  1. ‘Edities’: Een weergave van de feitelijke informatie over het festival, in chronologische volgorde geplaatst op een tijdlijn (per editie: wat was er te zien op het festival, wat waren de hoogtepunten, hoe werd een bepaalde editie gepercipieerd en geëvalueerd,…)
  2. ‘Historiek’: Een aantal feitelijkheden gebundeld per thema: Centrale Gasten, Jong Werk, Locaties, Heden en Verleden (bundeling van gegevens over de verschillende jaren heen)
  3. ‘Verhalen’: Verhalen, herinneringen en anekdotes over het festival (videomontages / fragmenten van interviews met sleutelfiguren / herinneringen medewerkers …). Ook de TAZettes, bladen die bij elke editie dagelijks gepubliceerd worden, werden (bijna) allemaal gedigitaliseerd en online geplaatst.

Met behulp van de ‘ontology builder’ van MOVIO werden bepaalde gegevens in relatie gebracht met andere gegevens. De ontology builder kan bijvoorbeeld de relatie tonen tussen meer dan 3.000 voorstellingen en meer dan 12.000 uitvoerende kunstenaars en weergeven welke voorstellingen in de loop van 20 jaar gepresenteerd werden op een specifieke locatie of in welke edities die locatie gebruikt werd. Het maakt de gigantische brok aan informatie op ER TAZ EENS gemakkelijk doorzoekbaar en levert eindeloos klikplezier op.

 

Fragment uit het beeldarchief van TAZ: TAZ 1997 An ideal husband