vuile mong en de vieze gasten amsab-isg lokalisatie archief
Amsab-ISG, Gent

Podiumkunstenerfgoed bij Amsab-ISG

Vuile Mong en De Vieze Gasten (1971-heden) begonnen in een buurthuis, werden een rondtrekkend gezelschap in een circustent en groeiden uit tot een eigenzinnig en sociaal theater in de Brugse Poort te Gent. Het collectief is een begrip in Vlaanderen en erbuiten. Bekend zijn ze vooral van hun eerste single ‘’t Apekot’ uit 1974.

Het archief van Vuile Mong en de Vieze Gasten geeft de evolutie weer van een buurthuis waar creatievelingen elkaar vonden tot de start van een sociaal-artistieke werking. Het is een samensmelting van het archief van twee archiefvormers, namelijk Mong Rosseel en Fabien Audooren. Naar aanleiding van een tentoonstelling over 40 jaar Vuile Mong, klasseerde Mong Rosseel zijn archief chronologisch en documenteerde hij het met een overzicht van het gezelschap. Het archief van Fabien Audooren, die instond voor de muzikale omlijsting, bevatte veel originele scripts met liedteksten en partituren. Daarnaast bevatte het ook een administratief luik, waaronder briefwisseling met SABAM. Beide archieven werden samengevoegd. Geluids- en beeldopnames in verschillende formaten, affiches, foto’s en publicaties werden apart bewaard en beschreven.

Voor meer info, zie de catalogus van Amsab-ISG, zoekterm ‘Vuile Mong’.

 

Benieuwd naar welk opmerkelijk podiumkunstenerfgoed Amsab-ISG nog beheert? Bekijk de fiches via de rubriek Spot op Erfgoed.

Deze tekst werd aangeleverd door Amsab-ISG en verwerkt door Het Firmament. Amsab- ISG is het erfgoedcentrum voor sociaal, humanitair en ecologisch geëngageerde bewegingen.

Meer info op www.amsab.be