digitalisering creatieproces praktijkvoorbeeld bebe miller documentering ontsluiting (digitaal)
2008-2015, Bebe Miller, Bebe Miller Compagnie, Erica Anderson, Adam Tracht

Een multimediaal en interactief archief voor creatie

Dance Fort: A History is een multimediaal e-book, dat de Bebe Miller Company lanceerde in april 2015. Het tracht het werkelijke creatieproces bloot te leggen en zo een beter inzicht te bieden in de creatie van de voorstelling A History (2012). De lezer, kijker of luisteraar leert verschillende perspectieven - van de choreografe, de dramaturg, de dansers en kunstenaars - kennen via filmpjes, dagboeknotities, e-mailberichten en meer. Het resultaat is een boeiende verzameling van archiefstukken, gecreëerd vanuit het perspectief van de kunstenaar zelf. Dit volume is de eerste van een geplande reeks die focust op de geschiedenis van de Company aan de hand van de werkprocessen.


Dance Fort, een 'artist-driven archive'

Het traditionele dansarchief omvat vaak enkel documentatie over het afgewerkte product: programmaboekjes, opnames van de voorstelling en de repetities, foto's, ... Maar hoe kan het archiveren zelf werkelijk deel uitmaken van het artistieke proces? Hoe kan je de intenties, concepten en ideeën grijpen die de kunstenaar drijven? Deze komen niet altijd in de voorstelling terecht en blijven zo veelal onder de radar, maar ze bepalen wel steeds het resultaat.

De Amerikaanse choreografe Bebe Miller zocht naar manieren om het werkproces te documenteren en dit op een interessante manier toegankelijk te maken. Tijdens de creatie van A History verzamelde ze verschillende informatiebronnen en perspectieven (van dramaturg Talvin Wilks en dansers Darrell Jones en Angie Hauser). Deze goot ze in het e-book Dance Fort. Het e-book legt hun innerlijke monologen en gedachtenstroom gedurende het creatieproces bloot, wat resulteert in een intieme sfeer. Door de aandacht te richten op deze onzichtbare - en meest krachtige - invloeden krijgt niet alleen het publiek een beter inzicht in de choreografie. Ook voor de choreografe zelf, de dramaturg en de dansers is het een manier om bewuster na te denken over het verloop van het creatieproces.


Dance Fort, een digitaal speelboek

Dance Fort is opgebouwd als een interactief en multimediaal 'speelboek', deels installatie, deels digitaal artefact. Het is gratis te downloaden en te lezen via iBooks op iPad en Mac. Dansers, kunstenaars uit andere disciplines, het brede publiek,... Dance Fort kan met iedereen gedeeld worden. Bebe Miller maakt zo haar werkproces beschikbaar voor een uiteenlopende gemeenschap. Met Dance Fort is de Bebe Miller Company een pionier in het gebruik van interactieve digitale media als archief van het creatieproces.

 

Containing cross-referenced research materials “danced, ” viewed, spoken and shared, Dance Fort will serve as a richly interactive archive of Bebe Miller Company’s creative processes and function as a documentation template for other dance artists, ultimately shifting the paradigm of an artist’s archive from artifact to artwork.

 

EXTRA

- Interview met Bebe Miller en dramaturg Talvin Wilks over Dance Fort  in 5 korte filmpjes op Youtube
- de videopresentatie Dance Fort: An Archive of Creative Process, die de Bebe Miller Company gaf in Columbus, Ohio (US) in 2013