documentering documentatie reflectie inspiratie dienstverlening onderzoek
2017 - 2018

Onderzoek en dienstverlening

Veel podiumkunstenaars verlangen ernaar hun praktijk en werk (op een betere manier) te documenteren. Ze willen sporen van hun vluchtige creaties creëren, om deze te bewaren of te delen met een breder publiek. De motivaties, net als de methodes hiervoor zijn legio.

Ook Het Firmament bepleit een duurzame, weloverwogen en kwaliteitsvolle documentatie van de podiumkunsten. Het is één van de manieren om dit waardevolle, maar vluchtige erfgoed te kunnen doorgeven aan volgende generaties.

Maar hoe begin je hieraan? Welke mogelijkheden zijn er überhaupt? Kan men ook zonder groot budget en team iets interessants maken?

Sinds 1 november 2017 is Elisabeth Hirner aan de slag bij Het Firmament om dit uit te spitten. Op basis van literatuuronderzoek, interviews en veldwerk analyseert zij verschillende motivaties en methodes om te documenteren. Dit met het oog op het identificeren van mogelijke valkuilen en praktische tips bij het uitvoeren een documentatieproces. Ook de bevindingen van de conferentie Documenting Performing Arts (Het Theaterfestival, 2015) worden in dit onderzoek mee opgenomen. Het traject zal resulteren in een online ‘toolkit’ die in het najaar van 2018 wordt voorgesteld aan de sector. De ‘toolkit’ biedt professionele en amateur-podiumkunstenaars zowel praktische handvaten als inspiratie voor het documenteren van podiumkunsten.

 

Meer info?

Lees het uitgebreide verslag van de conferentie Documenting Performing Arts  (Het Theaterfestival, 2015)

Voor vragen m.b.t. dit project kan je terecht bij Elisabeth Hirner: elisabeth@hetfirmament.be