wikify de podiumkunsten wikimedia belgië wikipedia het theaterfestival documentering

Schrijf mee!

Samen met Het Firmament zet PACKED vzw de schouders onder een betere representatie van de Vlaamse podiumkunsten op Wikipedia. De meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld vertoont immers lacunes en bevat onvolledige informatie over de vele podiumkunstenaars die actief waren of zijn in Vlaanderen en Brussel. Wikipedia is een evidente, maar toch vaak over het hoofd geziene plek om de zichtbaarheid van het kunstenerfgoed en de artistieke praktijk te vergroten. Het jaarlijkse TheaterFestival was een uitgelezen gelegenheid om mensen die hieraan willen meewerken bij elkaar te brengen door middel van schrijfsessies.

We waren al aan de slag voor de start van de festival. Een groep van vrijwilligers en redacteurs van de dagkrant van het festival volgden een introductie van Wikimedia België waarin ze de kneepjes van het Wikipediaschrijven leerden en meteen aan de slag konden. Daarop volgend schreven we gedurende 10 namiddagen met delen van deze groep over onderwerpen die in verband staan met Het TheaterFestival: artiesten en gezelschappen die op het festival speelden, maar natuurlijk ook de pagina over het festival zelf. Aangezien goede foto's van artiesten onder een vrije licentie een zeldzaamheid zijn, stelden we tijdens de openingsavond van het festival zelf een fotograaf aan. Zo kregen we 18 mensen voor de camera die nu met één of meerdere foto's onder een CC BY-SA-licentie op Wikimedia Commons De schrijfresultaten van de edit-a-thon op Het TheaterFestival staan op de projectpagina. Iedereen kan nog steeds toevoegingen doen door artikels te verbeteren, te vertalen of nieuwe artikels te schrijven.

Wikify Het Theaterfestival kon rekenen op de belangstelling van 6 vrijwilligers van diverse pluimage en op de medewerking van 8 redacteurs van de dagkrant. Medewerkers van Het Firmament en PACKED begeleidden de sessies.

Als onderdeel van hetzelfde traject werken Wikimedia België en PACKED samen aan de upload van de podiumkunstendata van Kunstenpunt op Wikidata en staat er begin december een edit-a-thon in Vorst gepland, waarbij ook studenten van de dansschool P.A.R.T.S. worden betrokken.

 

Organisatie: Het Firmament en PACKED vzw i.s.m. Wikimedia België en Het Theaterfestival en met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie